酸性化された亜硝酸塩:クロストリジウム・ディフィシル(Clostridium difficile)芽胞の定着に対する宿主防御か?
Acidified nitrite: a host defence against colonization with C. difficile spores?
R. Cunningham*, E. Mustoe, L. Spiller, S. Lewis, N. Benjamin
*Plymouth Hospitals NHS Trust, UK
Journal of Hospital Infection (2014) 86, 155-157
クロストリジウム・ディフィシル(Clostridium difficile)芽胞は酸抵抗性であるにもかかわらず、プロトンポンプ阻害薬(PPI)を使用すると C. difficile 感染リスクが上昇する。唾液に含まれる亜硝酸塩は胃酸と反応するため、唾液を飲み込むと殺菌性の窒素酸化物が発生する。pH 2(通常の胃内環境を反映)では、5 mM の亜硝酸塩によりすべての C. difficile 芽胞が 15 分以内で死滅した。PPI 服用患者の胃内状態である pH 5 では、同一濃度の亜硝酸塩による細菌数の減少は 60 分後でも認められなかった。唾液中の亜硝酸塩の胃内での酸性化が抑制されることが、PPI 服用中の患者の C. difficile感染リスク上昇の説明となると考えられる。
サマリー原文(英語)はこちら
同カテゴリの記事
Control of an outbreak of carbapenem-resistant Pseudomonas aeruginosa in a haemato-oncology unit
Quality of alcohol-based hand disinfectants and their regulatory status: Production, sales and post-marketing surveillance
Prevalence, genetic diversity of and factors associated with ESBL-producing Enterobacterales carriage in residents of French nursing homes
M. Broussier, H. Gbaguidi-Haoré, F. Rachidi-Berjamy, X. Bertrand, C. Slekovec
*Centre Hospitalier Régional Universitaire, France
Journal of Hospital Infection (2020) 104, 469-475
An evaluation of different methods for the recovery of meticillin-resistant Staphylococcus aureus from environmental surfaces
Comparison of the antibacterial efficacy and acceptability of an alcohol-based hand rinse with two alcohol-based hand gels during routine patient care