酢酸の抗菌活性と安定性

2013.08.31

The antibacterial activity and stability of acetic acid


A.P. Fraise*, M.A.C. Wilkinson, C.R. Bradley, B. Oppenheim, N. Moiemen
*University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust, UK
Journal of Hospital Infection (2013) 84, 329-331
酢酸は緑膿菌(Pseudomonas aeruginosa)などの微生物に対する良好な抗菌活性を有することが示されている。本研究では種々の病原性微生物に対する活性を調べるとともに、蒸発や、ドレッシング中の有機物による不活化に起因する抗菌活性の低下について評価した。酢酸は 0.166%という低濃度の希釈液でも活性を有し、また、蒸発や綿スワブによる不活化によって活性の低下はみられなかった。熱傷は医療資源の乏しい国々では頻発する問題であるが、酢酸は、そのような地域で治療を受ける患者に対して使用するには理想的な候補である。
サマリー原文(英語)はこちら

同カテゴリの記事

2008.04.25

Dissemination of Bacillus cereus in a paediatric intensive care unit traced to insufficient disinfection of reusable ventilator air-flow sensors

2014.10.31

Risk factors for mediastinitis following cardiac surgery: the importance of managing obesity

2008.02.28

In-vivo efficacy of hand sanitizers against feline calicivirus: a surrogate for norovirus

2019.05.10

Can guidelines for the control of multi-drug-resistant Gram-negative organisms be put into practice? A national survey of guideline compliance and comparison of available guidelines

2024.08.18
Financial and economic costs of healthcare-associated infections in Africa

G. Hutton*, C. Chase, R. Kennedy-Walker, H. Hamilton
*Innate Values Ltd., UK

Journal of Hospital Infection (2024) 150, 1-8


JHIサマリー日本語版サイトについて
JHIサマリー日本語版監訳者プロフィール
日本環境感染学会関連用語英和対照表

サイト内検索

レーティング

アーカイブ