感染制御活動におけるリスク管理

2009.02.28

Infection control risks


M. Millar*
*Barts and The London NHS Trust, UK
Journal of Hospital Infection (2009) 71, 103-107
感染リスクの管理は感染制御専門家の中心的活動であるが、感染制御のリスク管理に関する文献は比較的少ない。本総説の目的は、さらに解明と研究を進めるべき領域に注意を引くことである。例として、リスク管理の目的、留意すべきリスクの解明、専門家と非専門家の両者を対象とした専門用語の統一、病院感染の制御におけるリスク補償の重要性に関する研究などである。
サマリー 原文(英語)はこちら
監訳者コメント:
多分に概念的な論文であり、感染制御の実務者レベルでは直接役立つことは必ずしも多くないかと思われる。少々難解でもある。

同カテゴリの記事

2025.08.10
Characterization of a nosocomial outbreak caused by VIM-1 Klebsiella michiganensis using Fourier transform infrared (FT-IR) spectroscopy

D. Rodriguez-Temporal*, M. Sánchez-Cueto, S. Buenestado-Serrano, M. Blázquez-Sánchez, E. Cercenado, M. Gutiérrez-Pareja, A. Molero-Salinas, E. López-Camacho, P. Muñoz, D. García de Viedma, L. Pérez-Lago, B. Rodríguez-Sánchez
*Hospital General Universitario Gregorio Marañón, Spain

Journal of Hospital Infection (2025) 162, 9-16

2022.11.12
Impact of hospital environmental cleaning with a potassium peroxymonosulphate-based environmental disinfectant and antimicrobial stewardship on the reduction of hospital-onset Clostridioides difficile infections

T. Umemura*, Y. Mutoh, M. Maeda, M. Hagihara, A. Ohta, T. Mizuno, H. Kato, M. Sukawa, T. Yamada, Y. Ikeda, H. Mikamo, T. Ichihara
*Tosei General Hospital, Japan

Journal of Hospital Infection (2022) 129, 181-188


2025.01.17
Risk factors for infection in patients undergoing knee arthroscopy: a systematic review and meta-analysis

Y. Lei*, Y. Zeng, Z. Li, Z. Xiao, G. Tang, Y. Liu, C. Xiao, M. Luo, H. Yan, H. Chen, X. Wang
*University of South China, China

Journal of Hospital Infection (2025) 155, 170-184

2021.08.31
Costs associated with COVID-19 in healthcare personnel in Greece: a cost-of-illness analysis

H.C. Maltezou*, T.V. Giannouchos, A. Pavli, P. Tsonou, X. Dedoukou, M. Tseroni, K. Papadima, D. Hatzigeorgiou, N.V. Sipsas, K. Souliotis
*National Public Health Organization, Greece

Journal of Hospital Infection (2021) 114, 126-133


2014.01.30

In vivo comparative efficacy of three surgical hand preparation agents in reducing bacterial count